Waai, een poëtische muziekvoorstelling voor iedereen vanaf 1,5 jaar

Waai gaat over het verlangen om op te stijgen en te zweven. Over vogels die kwijtraken en weer gevonden worden. Op prachtige live-muziek fladder je met ons mee en voel je hoe het is om zelf je vleugels uit te slaan!

Wanneer de grote vogel opeens verdwenen is proberen kleine Vogel en Wind hem op allerlei manieren terug te vinden. Totdat ze ontdekken dat ze zelf ook kunnen vliegen. Al klapwiekend met hun armen, al stampend met hun voeten, als ruisend met de rok lukt het ze bijna om zelf op te stijgen. Voel de wind in je gezicht op deze wervelende tocht langs suizen, zwieren en wapperen in deze spannende zintuigelijke voorstelling.

Proeftuin Festival 2 Turven Hoog, Almere
SOIL ontwikkelde voor Festival 2Turven Hoog, Almere in het kader van de ‘Proeftuin’ het artistieke plan voor Waai. Met ‘wind’ als centraal thema is het muziektheatrale basismateriaal voor de voorstelling ontstaan waarin klank, beweging en beeld samensmelten.

Waai: contrasterende karakters
Waai gaat over twee muzikaal contrasterende hoofdpersonages; een die ritmische, percussieve, staccato geluiden maakt en beweegt, en de ander die ruisende, legato geluiden maakt en beweegt. 

Muziekconcept: on-alledaagse klanken
Bijzondere muziek voor cello en piano vormt de basis van de voorstelling waaruit het verhaal ontstaatSOIL-slagwerker en huiscomponist Marijn Korff de Gidts schrijft een nieuw werk waarin de rekwisieten, schoenen, de rok en het eigen lichaam de basis-ingrediënten voor een spannende muzikale dialoog. Waai brengt met zijn veelzijdige combinatie van muziekstukken jonge kinderen in aanraking met een breed scala aan muzikale kleuren, zowel instrumentaal als gezongen.

Randprogramma, cello proberen
Aan het eind van de voorstelling worden de kinderen uitgenodigd op het podium, waar ze de ruimte krijgen om vrij te bewegen, te dansen en met de rekwisieten te spelen. Ook mogen ze de instrumenten uitproberen, er is een kindercello aanwezig.

Reacties uit het publiek

Een zeer poëtische voorstelling’, (Hr. P. Biesiot)
‘Ze zijn grappiger dan mijn mama’, (Emma, 4 jaar)
‘Een grote droom, prachtig!’, (Mevr. M. Van der Zwan)

Credits

eindregie: Klaus Jürgens
concept: SOIL
muziek: Florien Hamer, cello/zang, Anna van Nieukerken, piano/zang
composities: G. Ligeti, M.E. Walsh, Marijn Korff de Gidts, L. Janaček, G. Sollima, K. Saariaho
kostuums: Judith Zwart
video: Rafael Kozdron
beeld/trailer: Bart Majoor
grafische vormgeving: Paulina Matusiak
productie: SOIL

Waai kwam tot stand met financiële steun van het VSB Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst

Waai speelde op het Grachten Festival, Amsterdam, Kindermuziekfestival, Bergen, City Proms, Leeuwarden en in de theaters Muziekgebouw a/h IJ, Schouwburg Hengelo, Plein- en Ostadetheater, Amsterdam, Kindermuziektuin, Leusden, Posthuistheater, Heereveen, Philharmonie, Haarlem en Theater de Regentes, Den Haag.